De ringen van Purezza del Platino: het edelmetaal platina

______________________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk hier onze collectie platina trouwringen Bekijk hier onze collectie platina mannenringen

Platina, myterieus edelmetaal en symbool van de maan


Platina , het metaal dat onze edelsmeden gebruiken om er jouw ring uit te smeden, is zonder twijfel het meest begeerlijke edelmetaal van de planeet. Dit van nature witte edelmetaal staat bekend als het duurzaamste, zuiverste en zeldzaamste metaal te wereld. Het is oersterk en daarom bijzonder geschikt om er bijvoorbeeld trouwringen van te maken. Over de hele wereld associëren natuurvolkeren platina dankzij haar mysterieuze witte glans met de maan, grootmoeder van alle leven, en beschouwen ze het als tegenhanger van goud, symbool van de zon. Wellicht dat om deze reden in de moderne wereld de intens witte kleur van platina nog altijd in vaktermen wordt omschreven als 'maanwit'.

 

Herkomst van de naam platina


Eigenlijk hoor je platina uit te spreken als platína, dus met de klemtoon op de tweede lettergreep, omdat het de Spanjaarden waren die het zijn naam gaven. Toch spreekt men het zowel in het Nederlandse als het Engelse taalgebied uit met de klemtoon op de eerste lettergreep. De Spanjaarden (en Italianen) gaven het metaal de naam platíno (Italiaans: platino). Dat betekent zilvertje. De Spaanse conquistadores troffen het op hun niets ontziende rooftochten naar la plata (zilver) in het huidige Columbia aan tussen het gedolven zilver en beschouwden het als een bijprodukt en een ongewenste verontreiniging van zilver. De indiaanse volkeren van Ecuador , Colombia en Panama hadden grote bewondering voor platina om zijn prachtige glans en wisten al eeuwen lang hoe je het moet bewerken; de Spanjaarden echter oordeelden geringschattend over platina aangezien "het niet te smelten was." Hoe onterecht de Spaanse minachting was zou de Europeanen pas eeuwen later duidelijk worden; tegenwoordig weet men dat platina het schoonste en edelste metaal is onder de edelmetalen.

Vindplaatsen van platina


Platina werd reeds 3000 jaar geleden in Zuid-Amerika en Egypte gedolven en hogelijk gewaardeerd om zijn schoonheid - en om deze reden bewerkt om er prachtige sieraden van te maken. Het werd echter pas echt bekend in Europa in de twintiger jaren van de 20ste eeuw, tijdens de Jugendstil en de Art Déco . Beroemde kunstenaars als Louis Cartier , Tiffany en Karl Fabergé verleenden het ingetogen witte metaal de waardering en de glamour dat het verdient.

Platina wordt tegenwoordig vooral in Zuid-Afrika en Rusland (Oeral en het Poetoranagebergte) gedolven; deze landen nemen respectievelijk 76% en 15% van de winning van platinaerts voor hun rekening. Hierna volgen Canada (Ontario) (4%), Zimbabwe (2%) en de Verenigde Staten (Montana en Arizona) (2%). Platina wordt vaak gevonden in combinatie met andere metalen uit de platinagroep: ruthenium, rhodium, palladium , osmium en iridium. Onder meer in het noorden van Rusland is platina een commercieel bijprodukt van nikkel.

 

De prijsstelling van onze platina ringen


Onze ringen van platina koppelen een hoge kwaliteit aan een zeer lage prijs . 'Goedkope platina trouwringen' wordt algemeen beschouwd als een contradictio in terminis: een innerlijke tegenspraak. De huidige markt voor platina trouwringen houdt de prijs kunstmatig hoog omdat het nu eenmaal om een luxueus product gaat met een prestigieus en exclusief karakter.

De makers van Purezza del Platino vinden echter dat ze in principe geen hogere winstmarge hoeven te berekenen dan bij bijvoorbeeld ringen die van goud zijn gemaakt. Dit maakt een scherpe prijsstelling mogelijk die gunstig afsteekt tegen de gangbare juweliersprijzen voor platina ringen. Zo hebben jullie al een schitterende set platina trouwringen voor een prijs vanaf 1.800 euro.

Gebruiken de edelsmeden van Purezza del Platino puur platina voor hun ringen?


Zuiver platina is minder geschikt om er ringen van te maken, vandaar dat hiervoor een legering van platina en een aantal andere metalen wordt gebruikt. Het gaat hierbij overigens om edele metalen die nauw verwant zijn aan platina!

Purezza del Platino damesringen, mannenringen en trouwringen worden vervaardigd van 950/000 platina, d.w.z.: een legering van 95% puur platina. Anders gezegd: ten minste 950 op duizend delen zijn zuiver platina. De overige ongeveer 50 delen, het zogenaamde bijzet, bestaande uit onder meer koper en/of edelmetalen die eveneens uit de platinagroep afkomstig zijn, verminderen de waarde van de legering niet wezenlijk maar verhogen juist de bruikbaarheid en hardheid ervan.

Waarom platina ringen verkiezen boven ringen van goud?


Het metaal platina is edeler, dus bestendiger dan goud en het bezit wegens zijn maanwitte, "matte" glans een onovertroffen schoonheid. Meest opvallende technische eigenschappen van platina zijn het zeer hoge gewicht en de hoge zuiverheidsgraad, wat het zeer slijtvast maakt, en bovendien is het hypoallergeen (het levert gegarandeerd geen enkele allergische reactie op). Al deze positieve eigenschappen gelden eveneens voor platinalegeringen.

Platina trouwringen zijn sterker, dus duurzamer dan trouwringen van witgoud.

Een platinaring is aanmerkelijk zwaarder in gewicht dan een ring van bijvoorbeeld witgoud. Platina weegt ongeveer 1/3 meer dan eenzelfde hoeveelheid goud. Alleen al daardoor is platina zijn kostbaarheid waard. Platina heeft, in tegenstelling tot goud, een grote slijtvastheid. Terwijl bij goud- en zilveregeringen ieder krasje een minuscuul klein beetje metaalverlies oplevert, blijft platina ongeschonden omdat het sterker en taaier (plastischer) is.

Platina trouwringen zijn op de trouwringenmarkt om deze redenen beduidend duurder - ten minste twee of drie keer zo duur - dan trouwringen van goud. Maar tegenover dit prijsnadeel staat dat 950 dz platina nagenoeg slijtvast is, dus veel langer mooi blijft dan bijvoorbeeld witgoud. Bovendien heeft platina van nature een puurder witte kleur dan laatstgenoemd metaal; het is dan ook niet nodig om het, zoals bij witgoud, te voorzien van een oppervlaktelaagje van rodium om het een wit uiterlijk te geven.

De sublieme schoonheid van platina gecombineerd met diamant


Aangezien platina uitzonderlijk sterk is, leent het zich bij uitstek voor het zetten van kostbare edelstenen. Ook levert de witte kleur een prachtige achtergrond voor edelstenen.

Vooral briljantgeslepen witte diamanten komen op sublieme wijze tot hun recht in een platina trouwring, aangezien de witte kleur van platina het ‘vuur’ dat deze slijpvorm veroorzaakt, versterkt. Maar ook bijvoorbeeld briljantgeslepen blauwe of gele diamant, of zelfs zwarte diamant, levert een zeer fraaie combinatie op met de witte kleur van platina.

Wil je graag meer weten over onze diamanten, bijvoorbeeld over de kwaliteit, slijpvormen en de karaatgewichtsmetriek die door ons worden gehanteerd? Vul dan het contactformulier in of bel met onze edelsmeden Jori en Zhaawano: tel. 06-40790792 of 06-836779919.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Terug naar de homepage Bekijk de platina ringencollectie Bekijk de platina trouwringencollectie Terug naar het begin van de pagina