De ringen van Purezza del Platino: het edelmetaal palladium

______________________________________________________________________________________________________________________________

Palladium, metaal van godinnen en planeten


De ringenlijnen ‘La Luce della Luna’ en ‘Il Mistero della Vita’ bestaan uit strak vormgegeven, tijdloze mannenringen , verlovingsringen , en trouwringen gesmeed uit het edele metaal palladium . Van alle edelmetaallegeringen die edelsmid Zhaawano in zijn ringcreaties verwerkt, is palladium, dat deel uitmaakt van de edele familie van platinametalen , mischien wel het meest fascinerende; in elk geval is het dankzij diens associatie met de oudheid, het meest mysterieuze van alle edelmetalen.

De onvergelijkbare, zeer exclusieve zilverwitte kleur van platina, dat algemeen wordt beschouwd als het meest begeerlijke edelmetaal van onze planeet, roept van oudsher bij diverse natuurvolkeren de magische associatie op met de maan en het Melkwegstelsel. Hetzelfde zou je kunnen zeggen van palladium, het kleine broertje van platina, en gezegend met dezelfde intens witte kleur en legendarische duurzaamheid.

Wat eveneens bijdraagt aan de magische klank van palladium, is dat het is vernoemd naar een planetoïde, die op haar beurt genoemd is naar PALLAS ATHENA, een voorname godin uit de Griekse mythologie. Volgens de Romeinse overlevering was er eveneens sprake van een schutspatroon, Palladium genaamd, die de legendarische stad Troje moest beschermen; voor de Grieken symboliseerde dit heilige beeldje niemand minder dan Pallas Athena, de godin van de Lucht.

Hiermee is een link gelegd tussen de kosmische oertijd, via het eeuwenoude wereldbeeld van inheemse Amerikanen en de klassieke oudheid, naar de technologische beschaving van nu.

Denk hierbij aan het oude Griekse geloof dat Pallas Athena, tegelijk met de lucht, de hemelen en de hemellichamen, uit het water van meren en rivieren is ontsproten, en de symbolische cirkel is rond; want is er, volgens het kosmologische wereldbeeld van de indiaanse voorouders van edelsmid Zhaawano, geen direct verband tussen de wassende maan en het water dat zich op aarde bevindt – in de zeeën maar ook in de aarde zelf en de planten die in de aarde wortelen? Volgen de getijden in de zeeën, en in mindere mate, de meren en rivieren, niet hetzelfde ritme als de rijzende maan? Houdt de maancyclus niet gelijke tred met een mensenleven en met name met de cyclus van de vrouw?

Tot op heden maken genezers, tuinders en planters uit diverse culturen van overal op de wereld gebruik van deze oeroude kennis over de cyclische aantrekkingskracht die de maan op water uitoefent en op alles wat uit de aarde groeit.

Het is juist deze mysterieuze groeicyclus van grootmoeder maan in al haar gedaantevormen die edelsmid Zhaawano heeft geïnspireerd bij het ontwerpen van beide palladium ringencollecties die je op deze website vindt.

Palladium, het edelmetaal van de toekomst


Palladium is sinds de Europese ontdekking van dit edele metaal in 1803 een onderschoven kindje geweest, zeker als toepassing in trouwringen en verlovingsringen . De laatste tijd kruipt palladium echter langzaam maar zeker uit de schaduw van zijn grote broer, platina, met wie het een aantal aantrekkelijke eigenschappen  deelt: met name de intens witte kleur en de ongekende slijtvastheid.

Dankzij zijn lichte gewicht (maar liefst 60 tot 70% lichter dan platina) en de historisch hoge prijs van goud wordt palladium in toenemende mate gewild bij jonge prijsbewuste mensen die open staan voor een zeer exclusief, maar nog altijd betaalbaar alternatief voor witgouden ringen.

Een herwaardering van palladium als materiaal voor sieraden


Palladium is een kwalitatief zeer hoogwaardig edelmetaal en de palladium mannenringen en trouwringen die uit het atelier van edelsmeden Zhaawano Giizhik en Jori Spaa komen worden tevens - relatief gezien- steeds goedkoper t.o.v. trouwringen van witgoud. 585 dz palladium (de legering die voor de ringen van Purezza del Platino wordt gebruikt) staat momenteel zelfs op hetzelfde prijsniveau als 14 karaats palladiumwitgoud !

Dit gegeven, gecombineerd met een duidelijke hang bij moderne consumenten naar klassieke, elegante ringen met een basic design én een groeiende belangstelling voor het idee achter een design, heeft edelsmid Zhaawano geïnspieerd tot het ontwerpen van ‘La Luce della Luna’ en ‘Il Mistero della Vita’, twee nieuwe lijnen van respectievelijk mannenringen en trouwringen met prachtige Italiaanse namen die geïnspireerd zijn op de natuur.

Ofschoon witgoud nog altijd het meest populaire bestanddeel is voor sieraden, en met name voor trouwringen, zet het nauwelijks duurdere maar veel hoogwaardiger palladium de eerste voorzichtige maar energieke stap in de richting van een herwaardering. Edelsmeden Zhaawano en Jori zetten deze eerste stap graag samen met jullie!

Nieuwsgierig geworden? Neem contact  op met atelier en maak een afspraak om eens vrijblijvend de vele mogelijkheden te verkennen die onze palladium ringen bieden - eventueel in combinatie met een of meer fonkelende diamanten !

Het trendy mago van het edelmetaal palladium


Palladium trouwringen, ofschoon nog altijd niet erg bekend bij het grote publiek, maken bij een groeiende groep van prijsbewuste consumenten naam als hét betaalbare alternatief voor trouwringen of verlovingsringen van, het veel duurdere, platina . Ook krijgt palladium, mede door zijn zeldzaamheid en een groeiende belangstelling voor zeldzame en unieke materialen, een steeds trendier imago .

Palladium ringen kosten dankzij het lichte soortelijk gewicht van palladium een fractie van de prijs van identieke ringen van platina; het is gemiddeld 45% goedkoper.

Ondanks de lagere prijs bezit palladium, dat samen met platina, ruthenium, rhodium, osmium en iridium tot de edele groep der platinametalen behoort, nagenoeg dezelfde superieure (edele) eigenschappen als platina.

Trouwringen van palladium bezitten dezelfde zilverwitte kleur als trouwringen van platina, ze oxideren niet aan de lucht (behouden dus hun mooie glans), ze zijn hypoallergeen (veroorzaken dus geen huidirritatie) en zijn wegens de hoge dichtheid van palladium (wat het zeer buigzaam en kneedbaar maakt) nagenoeg onverslijtbaar.

Herkomst van de naam palladium


Het edelmetaal palladium is een vrij recent edelmetaal dat, vlak na de ontdekking ervan in 1803 door een Engelse scheikundige in Zuid-Amerika, genoemd is naar de, twee jaar eerder ontdekte, planetoïde Pallas.

Het edelmetaal is hiermee dus indirect vernoemd naar Παλλáς áˆθηνᶠ(Pallas Athena), de Griekse godin van de hemel, de wijsheid en de kunst. Tevens kende men in de Klassieke Oudheid het begrip Παλλάδιον (Palladion); dit was een beeldje van een stedelijk schutspatroon dat persoonlijk door Zeus uit de hemel op aarde was geworpen. De oude Grieken vereenzelvigden het Palladion met Pallas Athena, de Romeinen met Minerva.

Vindplaatsen van palladium


Palladium wordt in veel gevallen gewonnen als bijproduct uit koper en nikkelertsen. Ook wordt het in de aardkorst aangetroffen in legeringen met goud en platina. De belangrijkste wingebieden liggen in Rusland (55%), Australië, Ethiopië, Brazilië, Canada en de Verenigde Staten.

De samenstelling van onze palladium ringen


Edelsmeden Zhaawano en Jori gebruiken voor hun palladium ringen een legering die bestaat uit een component van puur palladium (585 duizendste) en een 415‰ bijzet van een ander metaal. Deze toegevoegde component bestaat voornamelijk uit koper. Koper oefent geen negatieve invloed uit op de hoogwaardige kwaliteit van de legering, maar maakt haar iets harder en dus krasbestendiger. Alle ringen van palladium die uit ons atelier komen zijn voorzien van een waarborgstempel van 585. Dit wil dus zeggen dat de ringen uit (ten minste) 58% zuiver palladium bestaan.

Het is eveneens mogelijk ringen bij ons the laten maken van het (nog edeler) 950 dz palladium : dat wil zeggen dat de ringen uit (ten minste) 95% zuiver palladium bestaan.De kleur van deze legering is nog witter dan 585 dz palladium, en is bijna niet te onderscheiden van de superieure kleur van platina. Indien u prijzen wil weten van palladium ringen op deze website, uitgevoerd in 950 dz palladium, laat het ons weten en we rekenen het precies voor u uit!

De prijsstelling van palladium trouwringen


Qua prijs zitten palladium trouwringen in tussen ringen van platina en ringen van witgoud. Het prijsniveau van een set ZhaawanArt Purezza della Platino ringen van 585 dz palladium ligt momenteel ongeveer 45% keer lager dan een set 950 dz platina trouwringen van hetzelfde model en identieke afmetingen. De prijs van een palladium ring is ongeveer dezelfde als van een ring van 14 karaats palladiumhoudend witgoud en valt slechts een paar tientallen euro’s hoger uit dan wanneer het om een ring van 14 karaats nikkelhoudend witgoud gaat. Een ring van palladium is momenteel zelfs goedkoper dan een (identiek) ringmodel van 18 karaats nikkelhoudend witgoud!

De relatief lage prijs van palladium, gecombineerd met de superieure eigenschappen van palladium én de prachtige, gedistingeerde uitstraling die het witte metaal heeft, maakt een een palladium mannenring, verlovingsring of trouwring een bijzonder interessant alternatief voor een ring van platina of witgoud.

Overeenkomsten en verschillen tussen palladium en platina


Platina wordt in de juwelierswereld nog altijd beschouwd als de koning der edelmetalen en de hoogst mogelijke standaard die er is – vergelijkbaar met de positie van diamant in de wereld der edelstenen. De wereldwijde vraag naar platina stuwt de prijs – hetzij in mindere mate dan bij goud het geval is – op naar grote hoogten. Wat eveneens de hoge verkoopprijs van een platina trouwring verklaart is het hoge soortelijke gewicht van platina: platina trouwringen zijn ongeveer 60% zwaarder dan vergelijkbare trouwringen van palladium. Het lage gewicht t.o.v. platina doet overigens niets af aan de hoogwaardige eigenschappen van palladium; het is in principe even edel als platina en verleent aan de legering die ZhaawanArt Purezza della Platina voor zijn palladium ringen gebruikt dezelfde prachtige kleur en duurzaamheid.

De voornaamste overeenkomsten tussen palladium trouwringen en platina trouwringen op een rijtje:

  • nagenoeg dezelfde zilverwitte kleur;
  • geen oxidatie/verkleuring;
  • even sterk, dus duurzaam;
  • hypoallergeen.

De verschillen op een rijtje:

  • Palladium ringen zijn vele malen lichter dan platina ringen (ca. 60%).
  • Palladium ringen zijn gemiddeld maar liefst 45% goedkoper dan ringen van platina.

Palladium ringen zijn iets harder dan platina ringen en vertonen dus iets minder snel krassen. Beide soorten ingen zijn echter ongeveer even slijtvast en duurzaam.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk de palladium ringencollectie Bekijk de palladium trouwringencollectie Terug naar de homepage Terug naar het begin van de pagina