De diamanten in de platina en palladium ringen van Purezza del Platino

______________________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk hier de vier collecties van onze platina en palladium ringen

Diamant: de edelsteen onder de edelstenen


Diamant is een edelsteen waar edelsmeden Zhaawano Giizhik en Jori Spaa graag mee werken. Zo  tonen de vier platina - en palladium ringenlijnen die jullie op deze website aantreffen ringen voorzien van een of meer diamanten die geslepen zijn in de briljantvorm .

Purezza del Platino gebruikt echter ook andere slijpvormen dan briljant voor haar trouwringen en mannenringen !

Voorbeelden van slijpsels die wij ook gebruiken: carré (vierkant slijpsel), baguette (rechthoekig slijpsel), Princess (vierkant slijpsel met meer facetten dan carré en baguette en dus een maximale schittering voortbrengend) en markies (oftewel navette: ovale, gepunt uitlopende slijpvorm). Deze 'alternatieve' slijpsels verlenen aan onze platina en palladium ringen een eigenzinnige en moderne uitstraling.

Toch is de briljantslijpvorm met zijn 32 facetten aan de bovenzijde en minstens 24 facetten aan de onderzijde speciaal ontwikkeld voor diamant omdat deze een diamant een maximale schittering oplevert.

Wat is het verschil tussen diamant en briljant?


Er is geen verschil. Het gaat om twee verschillende grootheden. Diamant is een mineraal; briljant is een slijpvorm. Een briljant kan dus zowel een diamant aanduiden die in de briljantvorm is geslepen, als een saffier, robijn of willekeurig welke edelsteen (of synthetische steen!) dan ook.

Welke kleuren diamant gebruiken we voor onze platina en palladium ringen?


Behalve met witgoud werken de edelsmeden van Purezza del Platino graag met palladium en platina , waarin zij vaak briljantgeslepen diamanten met een zwarte , gele , groene of blauwe kleur zetten. Maar het is vooral witte diamant dat zich thuisvoelt in deze twee hoogwaardige edelmetalen; 'koningskoppel' is een uitdrukking wij graag voor de combinatie van platina (of palladium) en diamant gebruiken.

Diamant en de 4 C’s


De zuiverheid en de kleur van onze diamanten

De benaming van de zuiverheid en de kleur van een diamant worden uitgedrukt in letters.

De edelsmeden van Purezza del Platino maken uitsluitend gebruik van diamanten van zeer goede tot excellente kwalitet. VS en VVSI staan voor de mate van zuiverheid van de desbetreffende diamant; F/G en E duiden de kleur van de diamant aan.

VVSI kwaliteit wil zeggen: excellente kwaliteit ("Very Very Slightly Included", d.w.z. met uiterst weinige insluitsels/imperfecties).

VSI kwaliteit wil zeggen: zeer goede kwaliteit ("Very Slightly Included", d.w.z. met minieme insluitsels/imperfecties).

E wil zeggen: voorzien van een witte kleur die in de edelsteenwereld Exceptional White (River) oftewel "fijnste wit" wordt genoemd.

F/G wil zeggen: voorzien van een witte kleur die in de edelsteenwereld Rare White (Top Wesselton) oftewel "fijn wit" wordt genoemd.

De kwaliteit van de diamant wordt bepaald door de zogenaamde vier C’s . Deze vier C’s staan voor:

– de slijpvorm (cut)

– de kleur (color)

– de zuiverheid (clarity)

– het karaatgewicht (carat weight).

De slijpvorm :

Diamant geslepen in briljantvorm kent 56 facetten; een goed geslepen diamant zorgt voor een optimale schittering en flonkering. Diamant ontleent zijn schittering aan de weerkaatsing van het licht. Een diamantslijper zorgt ervoor dat het licht optimaal van het ene facet naar het andere wordt gekaatst.

De kleur :

Door de ogen van een leek bezien lijken bijna alle diamanten wit. In werkelijkheid is slechts een klein aantal volkomen kleurloos, dus puur wit. Een kleurloze diamant is het mooist. Want alleen een volkomen kleurloze diamant heeft een volmaakte prismawerking; zo’n diamant laat het licht vlekkeloos door, zodat het getransformeerd wordt tot alle kleuren van de regenboog. Om de zeer kleine kleurverschillen vast te leggen, zijn internationale normen opgesteld.

Echt uitzonderlijk zijn diamanten met een blauwe, groene, rode, roze of ambergele kleur. Deze zeldzame diamanten worden ook wel fancy colors genoemd.

De zuiverheid:

Diamant schittert meer dan enig ander edelsteen. En een diamant die volkomen vrij is van insluitsels of onzuiverheden en daarmee een optimale lichtinval bezit is van de hoogste kwaliteit; deze wordt loepzuiver genoemd.

Het karaatgewicht:

Over het algemeen geldt: groter is niet altijd beter! Het gewicht van een diamant wordt gemeten in karaat. Eén karaat gewicht is 200 milligram. Een karaat wordt weer onderverdeeld in honderd ‘puntjes’. Het gewicht van een diamant is de belangrijkste factor om de waarde van de diamant te bepalen. De waarde (en dus de prijs) van een diamant hangt altijd  af van zijn kwaliteit (het totaal van de 4 C’s).

Purezza del Platino maakt voor haar ringen van platina en palladium uitsluitend gebruik van diamanten van hoge kwaliteit: ten minste Top Wesselton V.V.S.I. F/G (“very very small inclusions” en een extra witte kleur ('kleurloos') indien het om witte, briljantgeslepen stenen gaat, en ten minste V.S.I. ('very small inclusions' en een mooie witte kleur) wanneer het om andere slijpvormen of om blauwe, groene, gele of zwarte briljanten gaat.

Tot slot nog het volgende over de diamanten die wij voor onze platina en palladium ringen gebruiken: in principe geldt dat onze edelsmeden de slijpvorm, de kwaliteit en/of de kleur leveren die jij wenst.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Terug naar het begin van de pagina Terug naar de Purezza del Platino homepage